Skip to main content

Ik was afgelopen week een (online) training aan het voorbereiden. Terwijl ik dacht aan een training van een aantal jaar geleden, besefte ik dat mijn werkwijze nu echt wel anders is dan vroeger. En nee…. niet vanwege Corona….!
Wat doe ik dan nu zo anders en waarom?
De training is nu puur het begin
Ik zeg niet na 1 of 2 dagen (online) training: “dank je wel, heel veel succes” Ik zeg nu: “ik spreek je maandag in onze 1-op-1, waarin ik samen met jou je persoonlijk plan ga maken”. Wij gaan na een training namelijk altijd 12 weken door met de deelnemers die dat écht willen. De training is nu de start van een traject samen, waarin ik als trainer verder kan gaan met verschil maken en écht impact kan gaan hebben op het resultaat en rendement van mijn training.
Ik split de content in de training op in korte bitesize stukken
Na elke “bite” vraag ik de deelnemers: wat inspireert je, wat wil jij persoonlijk hiermee gaan doen in je eigen praktijk vanaf morgen? Dit maakt het makkelijker voor elke deelnemer om eind van de training een keuze te maken en te kunnen bepalen waar de individuele leerdoelen en prioriteiten liggen. Dit pakken we beet tijdens het maken van een persoonlijk plan, waar de deelnemer 12 weken individueel mee verder gaat. De kick-off training is voor het team, maar wat ze motiveert ze individueel om mee aan de slag te gaan op hun eigen niveau? In die individuele benadering zit een enorm groot rendement.
Het kan niet allemaal in 1 of 2 dagen
Omdat we met de deelnemers doorgaan in een 12 weken traject, haalt het de druk van de formele training af. Voor zowel de deelnemer als voor mij als trainer. Ik realiseer me als trainer door onze werkwijze namelijk nóg meer hoeveel informatie er in een traditionele training op de deelnemers af komt, ongeacht of de training online en korter is. Ik inspireer en introduceer in die eerste training(en), maar de praktische training gaat verder in het 12 weken programma. De content wordt verdiept en herhaald d.m.v. onze app gedurende het 12 weken programma. Het kan dan direct landen en toegepast worden in de praktijk.
De brug van de theorie naar de praktijk
Als trainer merk ik hoe lastig het blijft voor mensen om de brug te slaan tussen de theorie en de praktijk. Het is een zoektocht naar taal, naar manieren die bij iemand passen of een werkwijze waar ze naar toe kunnen groeien. We oefenen natuurlijk in de training zowel online en fysiek in realistische praktijksituaties. Maar ik krijg dagelijks bevestigd dat blijvende nieuwe gewoonten niet te realiseren zijn in 1 dag training of een korte serie van online trainingen. Het persoonlijk plan dat we samen maken in week 1 van het programma is daarom zo waardevol. De deelnemers weten dan precies wat ze moeten gaan doen en hoe ze dat praktisch kunnen gaan toepassen om die vaardigheden te gaan ontwikkelen tot een nieuwe gewoonte. Dit geeft rust, zekerheid en vertrouwen om er mee van start te gaan. In de 12 weken gaan de deelnemers uitproberen, reflecteren en daarvan leren. In hun eigen praktijk met wekelijkse support van mij als trainer.
Ik heb nog meer impact op het resultaat van mijn training
Na 12 weken rond ik met elke deelnemer het programma af door ze een korte presentatie te laten voorbereiden. Elke deelnemer vat samen: “wat doe ik nu wat ik 12 weken geleden niet deed? En.. wat heeft me dat concreet opgeleverd? Het is als trainer zo ontzettend gaaf om de deelnemers dit te horen verwoorden en het praktische rendement en impact van je training mee te maken.
Advies over het volgende thema voor een training
Doordat ik als trainer na de training in een 12 weken programma betrokken blijf bij de ontwikkeling van de deelnemers, leer ik de organisatie en de deelnemers goed kennen. Zo kan ik nu nog beter en praktischer met mijn opdrachtgever meedenken en adviseren over een volgend thema in de ontwikkeling van de deelnemers. Dit versterkt en optimaliseert de samenwerking.
Onze werkwijze kan ondanks Corona stabiel en ongewijzigd door, zoals de klanten van ons kennen en verwachten. Stabiel en met kwaliteit. Een deelnemer zei begin Maart tegen mij: “jullie waren al stiekem mega Corona-proof he”?
Daar had ze gelijk in, maar niet vanwege Corona…. Maar omdat wij er al jaren van overtuigd zijn dat deze manier van leren rendement oplevert!