Nieuwsgierigheid is bij iedereen aangeboren, maar het is veranderbaar (Kashdan – 2010). Onderzoek laat zien, aldus Kashdan, dat nieuwsgierigheid gemiddeld afneemt met het ouder worden. Het is het grootst bij jonge kinderen, kan toenemen tussen twaalf en achttien jaar en neemt meestal af na het dertigste jaar.
“If you’re like many of us, somewhere along the line, you stopped wondering. You already found the answers to your questions, or you found routines that worked for you… Life just became busy, and you usually take less time for discovery”.
Je nieuwsgierigheid kan gelukkig ook na je 30e groot en in stand blijven. Door iemand vaak nieuwsgierig(er) te maken wordt hij een nieuwsgierig(er) persoon, omdat er een verslavende werking uitgaat van de toestand van nieuwsgierig zijn. Dit komt doordat de hersenen dopamine produceren in deze toestand van nieuwsgierigheid. Dit is de stof die bijvoorbeeld ook vrijkomt bij een beloning. Wanneer kinderen of volwassenen vaak nieuwsgierig zijn, raken ze een beetje verslaafd aan het dopamine-effect.
Hoe maak je nu jezelf of een ander nieuwsgierig(er)?
- Ga op onderzoek uit en laat de dopamine zijn werk doen. Dit is het prototype nieuwsgierigheid: de herkenning en het verlangen om kennis en informatie uit te zoeken en de daarop volgende vreugde (beloning) door te leren en te groeien. Vragen stellen is een goed voorbeeld van ontdekken.
- Wees gevoelig voor welke informatie je niet wilt missen: wees bewust van waar je over piekert, wel probleem je opgelost wil hebben en zoek naar het dichten van de gaten in je kennis daarvoor. Ook hier volgt dan weer een fijne beloning op, in de vorm van dopamine.
- Zet je zintuigen aan: wil weten wat andere mensen denken en doen door te observeren, te praten of te luisteren naar gesprekken.
- Be comfortable in the uncomfortable-zone: wees bereid om twijfel, verwarring, angst en andere vormen van spanning te omarmen die ontstaan door het verkennen van nieuwe, onverwachte, complexe, mysterieuze of obscure gebeurtenissen.
“What’s the worst that can happen? You either win or you learn!”
Nieuwsgierigheid is onlosmakelijk verbonden met creativiteit. Sales mensen zijn van origine vaak nieuwsgierig, en van origine ook vaak creatief. Dat is niet zo gek… Door de interesse en vragen die je hebt, krijg je verbinding. Door verbinding ontstaat vertrouwen en ontstaan er sterke relaties. Met wat je ontdekt in de interactie met je prospect of klant, zie je kansen en ontstaat er creativiteit. Door creativiteit ontstaan er mogelijkheden en oplossingen. Je enthousiasme en energie die hierbij op hele natuurlijke wijze ontstaat, zorgt vervolgens voor authentieke overtuiging en beïnvloedingskracht. Zo komt het dat sales in sommige gevallen zo vanzelf voelt gaan.
Heel simpel gezegd: nieuwsgierigheid zorgt voor deals! … En iedereen die in sales werkt weet; deals winnen werkt ook verslavend…
In de gratis webinarserie De Commerciële Mindset, gaan we samen met een interessant panel van experts op 17 november om 12:30 uur verder in op het thema “Nieuwsgierigheid in Sales”. We delen praktijkervaringen en interessante theorie om je verder te helpen in Sales.
Schrijf je nu in om erbij te zijn via: https://salescyclegroup.nl/open-inschrijvingen/